Zorgverzekering

Het is u vast wel bekend; in Nederland is de zorgverzekering een wettelijk verplichte verzekering. Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd bij hun ouders. De basis ziektekostenverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Niet alle kosten worden vergoed in het basispakket, voor diverse diensten dient u aanvullende verzekeringen (of modules) af te sluiten. Ook de tandartsverzekering sluit u aanvullend af. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.

Wat houdt de verplichte zorgverzekering in?

De basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont, werkt (en hier dus loonbelasting betaalt) en iedereen die naar Nederland komt om te werken ook al hebben zij een zorgverzekering in het buitenland. Er gelden twee uitzonderingen op deze verplichtingen; militairen in actieve dienst en gemoedsbezwaarden (mensen die vanwege geloof of levensovertuiging geen verzekering willen afsluiten). 

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht; zij moeten iedereen verplicht accepteren voor deze basisverzekering. De dekking van deze basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Elk jaar rond Prinsjesdag worden de wijzigingen in het basispakket voor het komend jaar bekend gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hoe zit het met aanvullende zorgverzekeringen?

Niet alle zorg wordt gedekt door de basiszorgverzekering. Dit betekent dat u voor bepaalde mogelijkheden aanvullende modules of verzekeringen kunt afsluiten. De verschillende zorgverzekeraars zijn vrij in het samenstellen van de verschillende aanvullende verzekeringen en de voorwaarden die hieraan gesteld worden. Ook is het hier mogelijk om mensen te weigeren of door extra risico’s een ander tarief te berekenen.