Belangrijk voor ondernemers: de Risico-Inventarisatie en Evaluatie

Wanneer u als ondernemer personeel heeft, dan is het in Nederland sinds 1 januari 1994 verplicht om een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te hebben. Een RI&E is een document waarin de gezondheids- en veiligheidsrisico’s, die kunnen ontstaan bij werkzaamheden binnen uw bedrijf, in kaart worden gebracht. Daarbij worden deze risico’s ook geëvalueerd om te zien hoeveel medewerkers er worden blootgesteld aan de risico’s en voor hoelang. Daarnaast is belangrijk te weten hoe groot de kans is dat een bepaald risico zich voordoet. Lees meer over dit document in ons artikel.

Gezonde en veilige werkomstandigheden

Werknemers zijn een onmisbare schakel binnen een succesvol bedrijf. Veilige en gezonde werkomstandigheden zorgen voor tevreden werknemers. Wanneer uw werknemers tevreden zijn gaan ze met veel plezier naar het werk, zijn ze productiever en raken minder snel ziek. Allemaal pluspunten die u graag wilt zien en waarvoor een RI&E heel belangrijk is.

RI&E maken

Een RI&E maken is verplicht. Heeft uw onderneming meer dan 25 medewerkers dan moet deze ook getoetst worden door een gecertificeerd deskundige én moet u een gecertificeerde Arbo kerndeskundige inschakelen. Bij minder dan 26 werknemers kunt u gebruik maken van een branche RI&E. Deze hoeft daarna niet getoetst te worden. Meer informatie en hulpmiddelen voor het maken van een RI&E vindt u op www.rie.nl.

Wanneer uw bedrijf geen RI&E heeft, dan loopt u het risico op een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze boete kan oplopen tot een bedrag van € 4500,-.

Plan van Aanpak

Wanneer de RI&E is afgerond, moet er een Plan van Aanpak gemaakt worden. Daarin moet staan welke maatregelen er getroffen moeten worden om de risico’s uit de RI&E te voorkomen of te verhelpen. Een goede RI&E  met Plan van Aanpak hoort bij goed ondernemerschap en zorgt voor een gezonde en veilig werkomgeving voor uw medewerkers.

Up-to-date blijven

Het maken van een RI&E met een Plan van Aanpak is niet eenmalig. Het is belangrijk om de RI&E up-to-date te houden. Veranderingen binnen uw bedrijf zoals een nieuwe werkruimte of het gebruik van extra machines kunnen zorgen voor nieuwe risico’s. Het bijwerken van de RI&E is daarom ook verplicht. Bij een niet actuele of onvolledige RI&E loopt u ook het risico dat u een boete krijgt opgelegd van de Arbeidsinspectie.

De juiste ondersteuning

Een RI&E zet alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf op een rij. Dit zijn de zichtbare, maar ook de onzichtbare risico’s zoals werkdruk en stress. U kunt gelijk aan de slag met het verkleinen of weghalen van deze risico’s. Er zijn daarbij vaak verschillende mogelijkheden. Zo kunnen verzekeringen een deel van de risico’s ondervangen, maar ook een verzuimspecialist kan helpen bij het verminderen van werkdruk bij uw werknemers. Wanneer u een RI&E met een Plan van Aanpak heeft laten maken staan de adviseurs van Frisia Verzekeringen voor u klaar om te helpen bij het uitvoeren hiervan. Maak vandaag nog een afspraak